chrome firefox opera safari iexplorer

Європа взялася за посилення боротьби з курінням

09 жовтня 2013 о 10:11

У Страсбурзі у вівторок, 8 жовтня пройшло голосування депутатів Європарламенту по новому законодавству у сфері реалізації тютюнових виробів. Незважаючи на загальне посилення правил торгівлі, деякі пункти, висунуті в червні Єврокомісією, сьогодні були відкинуті.

Відтепер 65% поверхні пачки сигарет будуть займати зображення, що демонструють наслідки тютюнопаління. Зараз попередження про шкоду здоров'ю займає від 30% до 40% простору на упаковці. Зазначимо, що депутати відмовилися від ідеї випускати цигарки в пачках виключно білого кольору. Деякі країни вимагали збільшити площу страшних картинок до 100% поверхні пачки, але проти цього виступили найбільші виробники тютюну в ЄС — Румунія, Польща, Чехія і Болгарія.

Зникнуть з прилавків європейських магазинів всі види ароматизованих сигарет, в тому числі і ментолових, які, на думку ініціаторів законопроекту, викликають підвищене звикання. Однак повністю зникнуть вони не раніше 2022 року. А ось тонкі сигарети і зовсім уникли заборони.

Європарламент відкинув і іншу ініціативу Єврокомісії — перекваліфікувати електронні сигарети в розряд медичних препаратів. Новий ранг автоматично означав безліч обмежень при їх реалізації. Але євродепутати вирішили ніяк не лімітувати їх продаж, ввівши лише деякі обмеження на рекламу. Подібні пристрої вважаються найменш шкідливими для здоров'я людини. Вони працюють на батарейці, переробляючи нікотин на пару.

Сьогоднішнє засідання було лише першим читанням за новим законодавством. Тепер з його результатами повинні погодитися всі 28 країн Євросоюзу. За словами дипломатів, законопроект може бути узгоджено вже до кінця цього року.

Джерело: DT.UA
Розділи: Здоровий спосіб життя