chrome firefox opera safari iexplorer

Вартість інсуліну в Україні знизиться

22 жовтня 2013 о 15:42

З 1 грудня поточного року розпочинається реалізація Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну шляхом встановлення граничного рівня оптово-відпускних цін на такі препарати на основі порівняльних (референтних) цін.

Уряд України підтримав відповідну ініціативу Міністерства охорони здоров’я, випустивши прийняту 14.08.2013 постанову №732, повідомляє прес-служба Держпідприємництва України.

Пілотний проект поширюється на такі зареєстровані в Україні під загальноприйнятою назвою «Інсулін» препарати як інсулін людський, інсулін аспарт, інсулін детемір, інсулін гларгіну, інсулін глюлізін, інсулін лізпро.

З 1 лютого 2014 року обіг препаратів інсуліну, зокрема їх закупівля за кошти місцевих бюджетів, здійснюватиметься після декларування зміни оптово-відпускної ціни на такі препарати, яка не може перевищувати встановлений МОЗ граничний рівень оптово-відпускних цін на них. Граничні постачальницько-збутові та торговельні (роздрібні) надбавки на препарати інсуліну встановлюються згідно з постановою Кабміну № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення».

Задля забезпечення реалізації положень прийнятого нормативного акта МОЗ за погодженням з Мінекономрозвитку, Антимонопольним комітетом та Держпідприємництвом у місячний строк має затвердити порядок розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на препарати інсуліну, враховуючи порівняльні (референтні) цін. На основі зазначеного порядку у подальшому буде визначатися граничний рівень оптово-відпускних цін на препарати інсуліну.

Очікується, що використання порівняльних (референтних) цін дозволить знизити вартість препаратів інсуліну, розширить доступність громадян України до лікування, а також дозволить більш ефективно використовувати бюджетні кошти.

Джерело: zik.ua
Розділи: Здоровий спосіб життя

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути