chrome firefox opera safari iexplorer

За зціленням від хвороб до Києва з'їхалося більше 100 тис. вірян

31 жовтня 2013 о 15:45

До Києва з усього світу з'їхалися рекордні сто тисяч прочан, щоб вшанувати роковини знаної чудотвориці — матінки Аліпії.

У середу, 30 жовтня, виповнилося чверть століття від дня її смерті. Біографія матінки Аліпії оповита легендами і містикою, та віряни переконують, що дива вона творить досі і цілком реальні. 

На дорозі до монастиря Голосієва Пустинь ще зранку скупчилися кілька-кілометрові затори. Віряни принесли квіти та привели з собою дітей. 

Люди приїхали просити переважно здоров'я. Адже саме цілительством матінка Аліпія прославилася ще у середині минулого століття. Її життя було сповнене дивацтв і див. Сирота від 8 років, поневірялася в Росії та Україні, була ув'язнена за віру, але втекла. Жила аскетом, хоча на зцілення до неї стояли черги. Ні з кого, кажуть, не брала ні копійки.

Одна з вірянок Світлана Домашенко розповіла, що після шести операцій порятунок настав саме тут. «Приходила сюди практично не ходяча. Коли дитя моє питало „Мама, ти ж не помреш?“ — це було найгірше. Я думаю, дякуючи всім молитвам. І дитя молиться за мене», — розповіла вірянка. 

«Я боялася, щоби мама не захворіла іще дужче. Я молилася за маму, за всю мою родину», — розповіла у свою чергу 6-річна Віка. 

Офіційно матінку Аліпію ще не зарахували до сонму святих. Утім, слава про її дива розійшлася так, що, аби потрапити до її мощів, дехто займав чергу о 3-й ночі.

Цьогоріч Голосіївську Пустинь відвідала величезна кількість вірян: на 10-ту ранку святі отці вже нарахували понад 100 тис. людей, хоча торік за весь день тут було близько 80-ти тис. Щоб уникнути тисняви, каплицю з мощами відкрили ще вночі. 

Намісник монастиря архімандрит Ісаакій зауважив, що таким набожним суспільство ще не було ніколи. Серед причин він назвав злидні, сімейні проблеми та хвороби, особливо онкологічні. 

Нагадаємо, що у католицькому світі також скоро має з'явитися новий святий: папу Івана Павла ІІ проголосять святим уже цього року. Теперішній очільник католицької церкви, папа Франциск, підтвердив, що на рахунку його попередника – щонайменше два дива.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути