chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 червня у Криму припиняється обіг гривні

30 травня 2014 о 10:35

Хоча ще не так давно кремлівські власті не переставали повторювати, що російський рубль і українська гривня паралельно будуть в обігу у нових федеральних утвореннях — Республіці Крим і Севастополі — аж до 1 січня 2016. Проте нещодавнім указом російський президент Путін форсував події.

Відтепер купюри з портретами Шевченка чи Франка можна буде побачити лише у банківських обмінниках. До цієї події завчасно «підготувались» і ціни. Так, за проїзд у маршрутках водії вже беруть 10 рублів, що означає здорожчання у переведенні на гривню на понад 20%.

«Підтягнулися» ціни на будівельні матеріали, приміром, цемент місцевого виробництва на 40 %. Ще більше, навіть у рази, ліки і препарати в аптеках. Либонь, не за горами «справжні» тарифи за комірне. Певніше, вони мають вийти на середньоросійський рівень — відповідно до регіону. Тобто споживчий ринок і виробники цілком прогнозовано реагують на підвищення пенсій і зарплат ( із червня на 75 %).

Прикметно, що з 1 червня кримчани матимуть змогу розраховуватись за товари і послуги і копійками, бо до цього ціни і тарифи так чи інакше закруглялись до рублів. Про це напередодні заявив виконуючий обов’язки керуючого відділенням «Банку Росії» по Севастополю Вадим Аблезгов.

«Ми завезли за останній тиждень кілька літаків у Севастополь із дрібною розмінною монетою різного номіналу від копійки до десяти рублів. На сьогоднішній день комори відділення Центрального банку забиті цими монетами, — повідомив Аблезгов. — Подальша процедура передбачає наповнення грошовою масою через кредитні організації, ми з ними працюємо»,— повідомив він місцевим ЗМІ.

16 травня

Інші дати
Народився Микола Костомаров
(1817, с.Юрасівка, нині – м.Дружба, Сумська область - 1885) - видатний український історик, поет-романтик, мислитель, громадський діяч. Автор «Книги буття українського народу».
«Бо не хотіла Україна іти услід язиков, а держалась закону божого, і всякий чужестранець, заїхавши в Україну, дивувався, що ні в одній стороні на світі так щиро не молються богу, ніде муж не любив так своей жони, а діти своїх родителей». (Микола Костомаров)
Розгорнути
Народився Тодось Осьмачка
(1895, с. Куцівка Черкаська область – 1962) - український письменник, прозаїк, перекладач.
«Гей, степе мій, підпер ти ріками моря, щоб не схитнулися вони на ниви хлібороба... Ти запалив дзвінкі вогні великих сизих рос, що з ринків падають на обрій — на вічний твій покос...» (Тодось Осьмачка)
Розгорнути