chrome firefox opera safari iexplorer

6 вересня можна буде побачити першу звукову стрічку Олександра Довженка

03 вересня 2014 о 13:00

6 вересня о 15:50 на Першому національному транслюватимуть першу звукову стрічку Олександра Довженка — «Іван».

Про це повідомляє «Телекритика» з посиланням на прес-службу каналу.

Показ приурочений до 120 років із дня народження видатного українського письменника і кінорежисера Олександра Довженка. З цієї нагоди Перший національний підготував до ефіру кращі роботи майстра, перша з них — «Іван».

Над сценарієм картини Олександр Довженко працював 12 днів і практично відразу, без підготовчого періоду, розпочав зйомки.

Фільм оповідає історію становлення нової людини — від простого селянина до комуніста, провідного будівельника Дніпрогесу. Після виходу на екрани у 1932 році стріку було показано в рамках першого міжнародного кінофестивалю у Венеції. Її зустріли гучними оваціями й нагородили призом за найкращу програму, представлену СРСР.

В Україні ж «Івана» зустріли неприязно. Після жорсткої критики фільму Олександр Довженко письмово звертається за допомогою до Йосипа Сталіна, і той його підтримує — режисер переїжджає до Москви і влаштовується за фахом на «Мосфільм». Однак невдовзі тісний зв'язок з вищою владою обертається зворотнім боком: між особистим поглядом художника на творчість і офіційною ідеологією накопичуються протиріччя. Олександр Довженко мріяв повернутися на Батьківщину, але дозволу на це так і не отримав.

Нагадаємо, Перший національний презентує цикл програм, присвячених Олександру Довженку — художні й документальні фільми, міжпрограмні ролики. Усе це можна буде побачити в ефірі з 1 по 14 вересня.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути