chrome firefox opera safari iexplorer

20 років тому було підписано Будапештський меморандум

05 грудня 2014 о 13:11

Згідно з цим договором Україна втрачала ядерне озброєння у відповідь на гарантії безпеки з боку США, Росії та Великої Британії, передає УНН.

Рівно 20 років тому, 5 грудня 1994 року, тодішні президенти України Леонід Кучма, США Білл Клінтон, Росії Борис Єльцин, а також прем'єр-міністр Великої Британії Джон Мейджор підписали у Будапешті договір, згідно з яким Україна втрачала ядерний статус у відповідь на гарантії безпеки з боку держав-учасниць договору.

Згідно з Меморандумом, США, Росія і Велика Британія зобов'язалися поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України, утримуватися від загрози силою, та її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, утримуватися від використання зброї проти України (за винятком ситуації самооборони), утримуватись від економічного тиску на Україну, не застосовувати проти держави ядерну зброю тощо.

У відповідь на це Україна ліквідовувало усе наявне в держави на той момент ядерне озброєння.

У кінці лютого 2014 року президент Росії Володимир Путін грубо порушив умови меморандуму, застосувавши зброю проти України та анексувавши згодом Кримський півострів.

Крім того, численні російські війська зараз перебувають на частині території Донецької та Луганської областей, воюючи проти України на боці маріонеткових «ДНР» та «ЛНР».

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути