chrome firefox opera safari iexplorer

У приватній колеції виявили раніше невідому акварель Шевченка

18 лютого 2015 о 18:16

Акварельний малюнок із зображенням вежі може належати пензлям великого Кобзаря, вважає шевченкознавець, заступник директора Інституту літератури ім...Т.Г.Шевченка Сергій Гальченко.

Як повідомляє DT.UA, на слід малюнка науковець натрапив випадково: у розмові з знайомим художником з'ясувалося, що той колись продав колекціонеру акварель раннього Шевченка, яка не описана у жодній науковій праці.

Розшукавши колекціонера та побачивши малюнок, Гальченко стверджує, що переконаний в тому, що це один із загублених творів мистецької спадщини Кобзаря. Разом з тим, попередні експертизи поки що не дають ствердної відповіді на це питання.

«Я майже на 100 % впевнений, що автор цієї роботи – Тарас Шевченко, хоча попередні експертизи цього і не підтверджують. Але робота з документами того періоду та досконале знання „руки“ Шевченка дають мені усі підстави вважати, що це його твір», — зазначає Гальченко.

Річ у тому, що майже половину своїх мистецьких творів Шевченко не підписував, тож сьогодні науковцям складно їх ідентифікувати. У зв'язку з цим навіть виокремився розділ «Сумнівне» у творчій спадщині Кобзаря, куди входять твори – мистецькі та літературні – авторство яких не доведене.

Наразі йдуть перемовини з власником «Акварельної вежі» про те, щоб відцифрувати роботу і розмістити її на науково-освітньому порталі kobzar.ua, який був запущений рік тому, за ініціативи «Малої академії наук України» — до 200-літнього ювілею Шевченко

Окрім «Акварельної вежі», на порталі незабаром зможуть виставити ще декілька невідомих акварельних робіт Тараса Григоровича. Відомо, що кілька робіт протягом багатьох років зберігалися в приватній колекції художника і мистецтвознавця Адріана Прахова. Наразі ведуться перемовини з його нащадками про копіювання творів та розміщення їх на порталі.

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути