chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві вже тиждень успішно працює єдиний в Україні кінотеатр винятково українського кіно

08 березня 2015 о 15:22

В перші дні березня у столиці на Львівській площі (вул. Велика Житомирська, 40) відкрили кінотеатр «Ліра», де чи не щодня проходить кілька сеансів (12.00, 14.00, 17.00, 19.00) лише українського кіно.

Ініціаторами нового проекту стали кінематографісти Мирослав Слабошпицький, Валентин Васянович, Алік Шпилюк і подружжя Дмитро Томашпільський та Олена Дем’яненко.

«Ліра» — один із найстаріших кінотеатрів Києва, був побудований у 1913 році. Під час «великого терору» у 1937-му його перейменували в кінотеатр імені Чапаєва —  на честь військового діяча більшовицької Росії. До сьогодні він працював під цією назвою, показуючи класику світового кіно винятково на кіноплівці.

А тим часом кіномани щоразу ніяковіли на відкриттях іспанського, польського, французького, турецького, грузинського та десятків інших «-ського» тижнів кіно. Так повелося, що в кінотеатрах показували фільми всіх народів, лише не українського. Часто можна було почути: «Коли ж буде Тиждень українського кіно в Україні?». Ось і прийшов час на експеримент. Тепер черга за українцями — показати, чи готові ми дивитися своє рідне кіно, чи вже настільки звикли до іноземного, що «шлунку» байдуже, з якого столу харчуватися.

Поки що у відновленій «Лірі» замість Чапаєва особливого аншлагу не помітно, але і порожнього залу немає. Кінематографісти склали розкішну афішу на березень. Тут кожен знайде щось своє. Є дитячі фільми, артхаузні, патріотичні, фантастика, комедія, драма.

Щочетверга о 19.30 у кінотеатрі можна подивитися фільми під рубрикою «Музей кіно», тобто українську кінокласику з вступним словом відомого кінокритика, ведучого популярної телепрограми на «плюсах» «Аргумент кіно» Володимира Войтенка.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути