chrome firefox opera safari iexplorer

Світовий геній Іван Марчук святкує свій 79-й день народження

12 травня 2015 о 15:29

Сьогодні талановитий український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка Іван Марчук святкує своє 79-ліття.

Іван Марчук – єдиний українець, який потрапив до всесвітнього списку сотні геніїв сучасності, що був складений консалтинговою компанією Creators Synectics. У 2007 році потрапив до рейтингу 100 найвизначніших геніїв сучасності, який уклала британська газета «The Daily Telegraph».

На сьогодні творчий доробок майстра – близько п’яти тисяч полотен! Значна частина їх перебуває в музеях і приватних колекціях п’яти континентів світу.

Свою творчість Іван Степанович систематизував у десять різнопланових за стилістикою, колоритом, композиційною побудовою й технічним вирішенням циклів, виділивши умовно ключовий – «Голос моєї душі», навкруг котрого сконцентрувалися: «Цвітіння», «Кольорові прелюдії», «Нові експресії», «Пейзажі», «Біла Планета -1», «Біла Планета -2», «Портрети» і останні, вибухові й пристрасні, – «Виходять мрії з берегів» і «Погляд у безмежність».

ivanmarchuk.mow.fm

 ivanmarchuk.mow.fm

В арсеналі митця – близько півтори сотні монографічних і півсотні колективних виставок. Голос його душі вражає і дивує, захоплює і розкріпачує, а також успішно виконує функцію народної дипломатії, утверджуючи позитивний образ нашої країни за кордоном.

Лише протягом останнього року відбулося сім виставок І.Марчука – в Литві (Вільнюс), Німеччині (Берлін і Мюнхен), Польщі (Варшава та Краків). І скрізь – неодмінне здивування фахівців, захоплення посвячених у мистецтво та дилетантів.

«Генотип вольності» – під такою назвою відбувся масштабний вернісаж у Кракові. В експозиції було представлено п’ять циклів робіт. Це – «Голос моєї душі» з його ранніми притчами та хрестоматійними філософськими картинами, як, наприклад, «Ліричні звуки», «Загублені квіти», «І відкриються таємниці», «І почув він голос давній», «Так плине час»; вибухово-пристрасний сюрреалістично-мультиверсійний цикл «Погляд у безмежність»; витончено-гармонійні, заглиблені в астральні матерії полотна «Білої Планети-1» та «Білої Планети -2» та захоплюючі глядача «конкурентоспроможністю» у віртуальному змаганні з природними стихіями гіперреалістичні «Пейзажі».

day.kiev.ua

 day.kiev.ua

У одній із найбільших у Польщі галереї «Центрум» митець представив близько 70 полотен в усій їхній неповторності й художній витонченості, а глядач міг розширити діапазон осмислення побаченого під звуки творів відомого українського композитора Мирослава Скорика та познайомитися з відеодемонстрацією багатогранного творчого доробку І.Марчука.

Із притаманним гумором і метафоричністю Іван Степанович розкрив головний секрет свого успіху – вірність «чорному календарю», підкорюючись якому уже півстоліття стоїть прикутим до мольберта без вихідних і святкових днів, відкриваючи без зупину все нові й нові горизонти і свою мрію: мав би тисячу років, розмалював би небо, ніде не повторившись.

За матеріалами газети День

 

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути