chrome firefox opera safari iexplorer

Тернопільські і львівські музеї та замки запрошують на день відкритих дверей

14 травня 2015 о 12:22

Безплатно відвідати музеї, у тому числі «Замки Тернопілля», можна буде у Міжнародний день музеїв 18 травня. Утім, деякі заклади, зокрема на сусідній Львівщині, переносять день відкритих дверей на 19 травня, повідомляє «20 хвилин. Тернопіль».

Міжнародний день музеїв відзначають із 1977 року і вхід усюди на це свято — безплатний.

— Звісно, що у нас по всіх наших об'єктах вхід у цей день буде безплатний, — розповідає учений секретар національного заповідника «Замки Тернопілля» Надія Макарчук. — Також будуть безплатні екскурсії.

До «Замків Тернопілля» входять, зокрема, Збаразький, Вишнівецький, Скалатський, Теребовлянський і Язловецький замки — там проводять екскурсії.

А от у музеях і замках, що перебувають у складі Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, День музеїв пройде 19 травня, оскільки 18 — вихідний.

— Безплатним буде вхід і в Золочівський, і о Олеський, Підгорецький замки, наш відділ у Жовкві, Музей Пінзеля у Львові, Палац Потоцьких тощо, — розповідає завідувачка Золочівського замку Надія Гупало. — Ми вже багато років практикуємо цю традицію і користуються нею найбільше саме студенти. Приходять і люди, які не знають про Міжнародний день музеїв. Для них безплатний вхід стає приємною несподіванкою.

Безплатним буде 19 травня і вхід до Китайського палацу в Золочівському замку.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути