chrome firefox opera safari iexplorer

ТОП-5 найвідоміших митців України, про яких знає весь світ

27 серпня 2015 о 10:17

Завдяки їм про наше мистецтво знають у світі. Хтось створював шедеври посеред сільської хати, інших вважали божевільними і бездарними. Хтось рятував скульптури від вогню, щоб через десятки років показати їх у Луврі, інші за тисячі кілометрів змушували нас знову співати забуті пісні. Пропонуємо Топ-5 митців, які прославили українське мистецтво.

Борис Возницький

Завдяки старанням Бориса Возницького у 2012 році Україна змогла представити в Луврі колекцію барокових скульптур Пінзеля, і завдяки йому туристи мають змогу гуляти виставковими залами трьох замків. Розпоряджаючись фантастичними багатствами, український мистецтвознавець при цьому ніколи не мав власної колекції, жив у хрущовці, і їздив на стареньких Жигулях без водія.

Марія Приймаченко

Її роботи неможливо сплутати. Марія Примаченко. На Міжнародній виставці в Парижі перед її картинами надовго затримувався Пабло Пікассо, називаючи їх прекрасними роботами геніальної жінки, а Марк Шагал настільки надихнувся її чудернацькими істотами, що й сам перейняв у свою творчість подібні мотиви.

Квітка Цісик

Вона лише раз побувала в Україні, але її пісні стали справжнім натхненням для Радянської України. Квітка Цісик. Її батьки – повоєнні емігранти із західної України, старша сестра Марія ще народилась в Україні, а от Квітка вже за океаном. Обидва її чоловіки – американці, вона жила в найбагатшому районі Нью-Йорка біля Сентрал Парку, та під псевдонімом Кейсі співала на бекстейджі для головних зірок Штатів.

Никифор Дровняк

Його біографія – готовий сценарій для кінофільму: позашлюбний син покоївки, напівбожевільний, що не вмів розмовляти до 16 років. Здавалось би, Никифор Дровняк приречений на долю волоцюги. А от і ні. Саме він має персональні виставки у Парижі, Нью-Йорку та Лондоні, а загалом мистецтвознавці нарахують 40 тисяч його картин.

Ліна Костенко

Головна поетеса сучасної України — Ліна Костенко. Щира й безкомпромісна, вона і в свої 84 роки захоплює читачів вольовим характером. У молодості категорично відмовлялася друкувати нову збірку, якщо її просили забрати хоча б один вірш і так само впевнено давала ляпас директору філармонії, коли той заборонив співакам виконувати її твори. Не сприймає вона і хвалебних од від влади.

Джерело: 24tv.ua
Розділи: Новини культури

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути