chrome firefox opera safari iexplorer

Унікальний інструмент, з яким Врубель розписував храми покажуть на київській виставці

15 березня 2016 о 12:10

16 березня 2016 р. о 16.00 у Будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» відкриється виставка, присвячена 160-річчю від дня народження Михайла Врубеля «Співав про блаженство він духів ясних…».

Михайлові Врубелю під кінець його творчого життя весь час хотілося повернутися до його початку, до того себе, яким він був у перші роки в Києві, коли «с душой, открытой для добра», творив свої київські шедеври. Київські творіння Врубеля таємними ланцюжками пов’язані з візантійськими мозаїками і фресками, зі склепіннями давніх київських сакральних пам’яток, а саме – з Софійським собором та Кирилівською церквою.

Київські ангели Врубеля, що благовістять вищу таїну, що оплакують страченого Спасителя, що ширяють у горньому просторі й споглядають на нас зі стін Софійського та Кирилівського храмів, як і їхні прадавні фрескові попередники, сьогодні оберігають ці обителі. Напевно, саме тому, що святі, зображені художниками з безкорисливою любов'ю й з високим душевним піднесенням, можуть протистояти безжалісній історії й зберігати намолені й зігріті щиросердечним теплом храми.

Божественний дар, неперевершена майстерність, велич духу зробили Врубеля художником на всі часи. Його творча спадщина приречена на безсмертя не тільки тому, що вона досконала, але й тому, що звернена до майбутнього.

Цей майстер – самобутнє, глибоко оригінальне, велике явище не тільки в російському і українському, а й у світовому мистецтві.

УВАГА! На виставці уперше буде представлено ексклюзивний музейний предмет з колекції Національного заповідника «Софія Київська», зроблений руками М. Врубеля, який він активно використовував у роботі над монументальними розписами київських храмів.

Джерело: prostir.museum
Розділи: Новини культури