chrome firefox opera safari iexplorer

Бізнес-орендарі намагаються дискредитувати Києво-Печерський заповідник

05 квітня 2016 о 18:44

Українське товариство охорони пам’яток історії та культури звинувачує Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник у «недостатній опіці станом пам’яток, які перебувають на балансі заповідника», про що розповсюдило відповідну заяву у ЗМІ.

Натомість керівництво заповідника оприлюднило заяву, в якій наголошує на виключно суб’єктивний характер звинувачень, що пов’язаний з тим, що наразі Українське товариство охорони пам’яток історії та культури (далі УТОПІК) та заповідник перебувають у судовому спорі через відмову керівництва УТОПІК укладати договір оренди з Фондом держмайна на корпус № 19, який перебуває на балансі заповідника, і який УТОПІК займає, не маючи на те передбачених чинним законодавством документів.

Як пояснює Заповідник, корпус № 19 належить державі та перебуває на балансі Заповідника відповідно до розпорядження КМУ від 29 вересня 2010 р. № 1897. З того моменту на все нерухоме майно Заповідника розповсюджується норма про те, що використання державного майна третіми особами проводиться лише на підставі договорів оренди з відповідним регіональним відділенням Фонду державного майна.

Такий договір оренди керівництво УТОПІК категорично відмовляється укладати.

Крім того, керівництво Києво-Печерського заповідника зауважує, що зараз також триває слідство стосовно незаконної прихованої суборенди, яку здійснює УТОПІК у згаданому корпусі № 19.

«Ще у жовтні 2015 року перевіркою Рахункової палати було встановлено, що у приміщеннях, на які претендує УТОПІК, перебуває 12 сторонніх організацій, зокрема: ТОВ «Владіком», Центр практичної психології «Альфа-Генезис», ФОП «Дульський», ТОВ «Лакі Рум», ГО «Міжнародна асамблея антикорупційне бюро», ГО «Союз чорнобильців», Центр досліджень енергетики, ТОВ «Єврогаз груп сервіс», ТОВ «Укрбізнесактив», Синодальний відділ УПЦ, ТОВ СП «Оберіг», ТОВ «Експо Софія», — йдеться в заяві керівництва заповідника.

У зв’язку з цим Національний заповідник звернувся до керівництва Мінкультури (до сфери управління якого належить) з проханням про невідкладну реакцію на звинувачення Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, а також лишає за собою право звернутися до слідчих органів з проханням прискорити розв’язання конфліктної ситуації навколо корпусу № 19.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути