chrome firefox opera safari iexplorer

Чому мультсеріал «Моя країна — Україна» вже третій рік ховають від людей

13 травня 2016 о 12:22

Пластиліновий мультсеріал «Моя країна — Україна» складається із 26 серій тривалістю 3-4 хв. Кожна з них присвячена казці чи легенді про якесь із історичних українських міст чи сіл.

Серіал робився на замовлення держави і за державний кошт, роботи завершились у 2013-му, але досі мультсеріал «пролежує на полиці», пише Україна молода.

Головні герої сюжетів — відомий казкар Сашко Лірник та його Кіт.

Так, мультфільм «Мелітополь» розповідає історію, як було засноване знамените місто, які легенди та міфи пов’язані з ним. Сюжет «Чорнозем» розповідає легенду про село з такою ж назвою в Чернігівській області. В одній із серій головні герої Сашко Лірник та його Кіт ідуть у Чорний ліс. Дійсно, під Знам’янкою на Кіровоградщині справді є Чорний ліс, до якого веде Чорний шлях. У Чорному лісі є Чорне озеро. У ньому живе риба на ім’я Чорний карась. А ще в озері немає дна — це теж не вигадка. Озеро насправді розташоване у щілині між геологічними пластами. Іще одна серія — про бурштин, де автори доповнили стару казку і нагадали, що майже тридцять відсотків світових запасів бурштину — в Україні. У серії «Таки Одеса» герої Кіт і Лірник потрапляють у місто біля Чорного моря й опиняються на концерті відомого джазового музиканта. Є в циклі міні-фільми «Умань», «Петриківка», «Сонячний камінь», «Писанкова історія»...

Серіал створила анімаційна студія «Новаторфільм» за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Художній керівник проекту — відомий мультиплікатор Степан Коваль.

Сашко Лірник написав 12 перших сценаріїв. Потім почали залучати інших сценаристів. За весь час в створенні серіалу взяло участь близько 70 молодих творців, деякі з них взагалі уперше спробували бути художниками-аніматорами, декораторами, операторами, режисерами. Сьогодні вони працюють на різних студіях України.

Робота тривала чотири роки — від 2009-го до 2013-го. Презентували серіал у Києві у 2014 році. Ще один показ відбувся у Житомирі у січні 2015-го.

Єдиний із телеканалів, що погодився транслювати мультсеріал «Моя країна — Україна» — Громадське ТБ. «1+1», «Україна», «Інтер» відповідали, що то «не їхній формат» чи у них «немає дитячого підрозділу».

umoloda.kiev.ua

 umoloda.kiev.ua

«Сьогодні ці мультфільми — то власність держави. Якби це була власність моя чи Стьопи Коваля, вони давно б уже вийшли в прокат. Коли робили пробний показ у Житомирі, упродовж двох днів кінотеатр був забитий, виручка була надзвичайна. Людям це цікавіше за Шрека, за інші зарубіжні мультики. Усі дивувалися, чому ці мультфільми не показують в інших кінотеатрах і по телебаченню», — говорить в інтерв'ю «УМ» Сашко Лірник.

Згадуючи, як виникла ідея такого мультсеріалу, відомий казкар розповів: «Ми обговорювали концепцію такого серіалу зі Степаном Ковалем. Моя ідея була, щоб оповідь велася не просто про певні історичні села й міста, а про казку чи легенду, пов’язану з ними. Я багато літератури перечитав про ті місцевості. І, треба сказати, що доволі складно написати короткий сценарій, коли матеріалу цікавого є багато! Приблизно чотири хвилини триває кожен мультик. Він має вистрілити і запам’ятатися. І смішно має бути!

Перший мій сценарій присвячений Кривому Рогу: «Підводний човен у степах України». Бо засновник цього міста винайшов козацький підводний човен. Козаки на таких перепливали Босфор... Над кожним мультфільмом працював різний колектив, і всі вони різні. У кожного автора було своє бачення. Я фізично не міг кілька років життя присвятити лише цьому серіалу, тому написав усього 12 сценаріїв. Найвдаліший, мабуть, про Луганськ. Я їх і озвучував. Головний герой у цих мультиках — Казкар, другий герой — Кіт. Оскільки я пришелепуватий, то і Котик такий самий. Іноді він стає головним героєм. Кіт — містичне створіння, він бачить речі, що відбуваються в кількох світах одночасно, має дев’ять життів. У мультику він створює різні чарівні ситуації, може потрапляти в інший вимір. Причому це котик реальний, мій, я з ним веду дитячу програму на телебаченні».

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути