chrome firefox opera safari iexplorer

Президента просять повернути Почаївській лаврі статус державного заповідника

13 травня 2016 о 14:17

Тернопільська обласна рада звернулася до Президента України Петра Порошенка та Кабінету Міністрів України з вимогою повернути Почаївській лаврі статус державного заповідника.

За відповідне рішення під час засідання облради 12 травня проголосували всі 54 депутати, присутні в залі, повідомляє УНІАН.

У тексті звернення йдеться про те, що розпорядженням уряду Віктора Януковича від 17 липня 2003 року, всупереч волі тернополян, споруди Почаївської Свято-Успенської лаври були виключені зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника та передані в безкоштовне користування на 49 років чоловічому монастирю, що належить Московському патріархату.

«Таким чином був зроблений перший крок до передачі Почаївської лаври у власність УПЦ (МП)», – наголошується в документі.

Крім того, це сприяло поширенню проросійських настроїв серед духовенства та вірян та перетворенню лаври на осередок міжконфесійної та міжнаціональної ворожнечі, зазначають ініціатори звернення.

Депутати Тернопільської облради вимагають скасувати розпорядження Кабінету Міністрів 2003 року та остаточно передати споруди лаври в державну власність і дати можливість представникам інших церков відправляти тут служби.

«Ми хочемо повернути у власність держави цю святиню, а потім через відкритий конкурс на право користування окремими культурними спорудами дати можливість іншим церквам, зокрема й греко-католицькій, проводити тут молебні та служби», – заявив Андрій Цибульський, депутат Тернопільської обласної ради від партії УКРОП.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути