chrome firefox opera safari iexplorer

У Рівному знайшли фрагменти посуду 16 століття

31 травня 2016 о 08:39

Фрагменти посуду, яким користувалися у 16 столітті, кахлі, якими було модно прикрашати печі 5 століть тому, підземелля, які можуть виявитися частиною колись розкішної резиденції князів. На такі знахідки натрапили археологи у центрі Рівного. Річ у тім, що в місті  втілюють  проект із пошуку залишків палацу князів Любомирських.  Вони були останніми володарями Рівного. Палац звели у 18 столітті. Він пережив війну і пожежу. Натомість колишню княжу резиденцію знищили за радянської влади – її підірвали. На місці, де стояв палац, археологи раніше не працювали. Тож мусили провести експертизу території. Тим часом результати досліджень обнадійливі, кажуть науковці.

«Впевненості що від палацу щось залишилося після того, як його зруйнували, не було. Але під час проведення археологічної експертизи ми натрапили на перспективні знахідки. Зокрема, розкрили  фундамент давньої будівлі. Чи це  залишки саме резиденції князів Любомирських, можна буде сказати після подальших досліджень. Ми маємо розкрити більшу площу. Також виявили цеглу, яку випалювали в 17-18 столітті. Саме з неї міг бути побудований палац, — пояснює археолог Богдан Прищепа. -  Крім того, є знахідки більш раннього періоду. Це, зокрема, фрагменти посуду, яким користувалися у 16 столітті, у добу князів Острозьких. А ще ми виявили кахлі. Для мене, як археолога, вони дуже цікаві. Справа в тому, що в той час було модно обкладати ними печі. Але кахлі робили не пласкі, а об’ємні -у вигляді коробки . Поверхня ж була орнаментована. А ще під час цих розкопок ми натрапили на поселення первісної доби».

Тим часом продовжити розкопки на місці, де був палац Любомирських, планують вже у червні.

 

Джерело: day.kyiv.ua
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути