chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям треба навчитися шанувати власних героїв, — Томенко

06 вересня 2016 о 16:18

Засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко в рамках проекту «Україні потрібні герої» з нагоди 160-річчя Івана Франка зустрівся з вчителями спеціалізованої школи № 92 м. Києва, яка носить ім’я цього видатного українця, де презентував та подарував просвітницькі проекти Фонду.

«Україна мусить шанувати своїх героїв. Біда нашої країни в тому, що ми зазвичай шукаємо героїв з інших держав, інших культур, інших цивілізацій… Насправді нам треба навчитися шанувати власних героїв, власні традиції, мову, культуру», – наголосив Микола Томенко під час спілкування з вчителями.

Він нагадав, що Фонд «Рідна країна» вже більше десяти років проводить низку світоглядних, культурно-просвітницьких та освітніх акцій, пов’язаних з популяризацією життя та діяльності видатних українців. Микола Томенко подарував школі різноманітні просвітницькі аудіо- та відеопроекти Фонду, а також освітні видання, які були підготовані до 200-річчя Тараса Шевченка.

М. Томенко також зауважив, що Фонд «Рідна країна» усіляко допомагав і в популяризації творчості Івана Франка, зокрема, в тому, щоб держава вчасно профінансувала видання 54-го (додаткового) тому до академічного Зібрання творів Івана Франка, який містить літературознавчі, фольклористичні, етнографічні та публіцистичні праці видатного письменника, видання яких було цензуровано за радянських часів.

Микола Томенко подарував школі також бюст І. Франка роботи відомого архітектора Олександра Рачковського, який в рамках проектів Фонду у 2014 році став автором меморіальної дошки видатному українському поету, літературознавцю, ученому-філологу, перекладачу Михайлу Драй-Хмарі, яку відкрили на будинку по вул. Садова, 1/14, що біля Кабміну, де він мешкав і творив більше 10 років, до свого арешту.