chrome firefox opera safari iexplorer

Микола Томенко закликав Рівненщину підтримати відновлення пам’ятника Острозькому

18 листопада 2016 о 11:06

Співголова Громадського українсько-литовського оргкомітету з відновлення пам’ятника князю Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко закликав жителів Рівненщини долучитися до підтримки цього проекту.

Про це він сказав сьогодні, перебуваючи у Рівному, де презентує просвітницькі проекти Фонду.

Микола Томенко поінформував, що українські скульптори Олексій Сидорук та Борис Крилов («Творча майстерня Сидорука та Крилова») у співпраці з литовським професором, завідувачем кафедри візуального дизайну Клайпедського факультету Вільнюської академії мистецтв Арунасом Сакалаускасом вже виготовили макет пам’ятника князю Костянтину Острозькому у пропорції 1:5.

Цей макет буде презентовано у Києві, Вільнюсі, а також – у Рівному та Острозі.

maket

«Тому, з огляду на те, що князь Костянтин Острозький свого часу заснував на Рівненщині місто Дубно, надав кошти для розвитку Острозького, Дубенського замків, заклав Богоявленський собор в Острозі, перетворив Острог у знаний центр української культури, пропоную жителям Рівненщини долучитися до пошанування цього видатного військового та державного діяча», — закликав М. Томенко.

Він нагадав, що у 2014 році був створений Громадський українсько-литовський оргкомітет, співголови якого — засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко і Надзвичайний і Повноважний посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс – активно взялися за справу відновлення надгробного пам’ятника князю Острозькому, який був зруйнований під час вибуху Успенського собору в листопаді 1941 року.

На конкурсній основі були відібрані скульптори з литовської та української сторони. Від України скульптуру відтворюватимуть Олексій Сидорук та Борис Крилов («Творча майстерня Сидорука та Крилова»), з боку Литви — професор, завідувач кафедри візуального дизайну Клайпедського факультету Вільнюської академії мистецтв Арунас Сакалаускас.

13 жовтня 2015 року, напередодні Дня захисника України, у Києво-Печерській лаврі на обговорення громадськості оргкомітетом був представлений проект відтворення монументу. Після завершення науково-експертної дискусії був знайдений найоптимальніший варіант відтворення автентичності пам’ятника. Адже скульптура самого князя Костянтина Острозького була виконана із червоного мармуру, у натуральну величину людини. Над скульптурою — велика арка, прикрашена письменами, різьбленими прикрасами, зображеннями людей, битв тощо.

Цей варіант і був втілений у макеті у масштабі 1:5, який зараз мають представити громадськості.

«Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути