chrome firefox opera safari iexplorer

Через 330 років у місці, де Мазепу обрали гетьманом, відкрили памʼятник. ФОТО

24 липня 2017 о 11:38

З нагоди 330-річчя обрання гетьманом Івана Мазепи в містечку Коломак на Харківщині, де, власне, і відбулося у 1687 році це обрання, відкрили пам'ятник Мазепі, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років — цього не вдавалося жодному українському гетьману.

В урочистостях з нагоди свята взяли участь і представники Благодійного Фонду «Рідна країна» — його засновник Микола ТОМЕНКО та очільник Київського представництва Олександр ФЕДОРЕНКО – які свого часу фінансово та інформаційно підтримали спорудження памʼятника.

Так, у день відкриття памʼятника Микола Томенко презентував для мешканців та гостей містечка Коломак у місцевому Будинку культури просвітницькі проекти Фонду, а також передав місцевій владі для вчителів, бібліотек та вихователів дошкільних закладів аудіодиски «Слуханка для української мелечі», DVD-диски з фільмами із серії «7 чудес України» та навчальні посібники «Україна: історія Конституції».

Фото facebook.com/Віктор Козоріз

Як відомо, пам'ятник Івану Мазепі у селищі Коломак відкрили 22 липня 2017 року в рамках фестивалю «Гетьманська слава».

 umoloda.kiev.ua

Ідея встановлення пам’ятника виникла ще у 90-ті роки, у 2006 році за ініціативи місцевої влади було закладено монументальний камінь на місці встановлення пам’ятника й оголошено, що пам’ятник Івану Мазепі буде встановлено до 320-ї річниці обрання гетьманом улітку 2007 року. Однак памʼятник встановили через 10 років, у 2017-му. Кошти на памʼятник гетьману збирали Коломацька селищна рада та Громадська рада з відзначення 330-річчя з часу обрання Івана Мазепи гетьманом України.

Автор пам'ятника — народний художник України Сейфаддін Гурбанов. За повідомленням організаторів, памʼятник буде офіційно переданий в дарунок Коломацькій селищній раді й прийнятий нею на баланс.

Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз

«Рідна країна»

 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути