chrome firefox opera safari iexplorer

Микола Томенко: Кажемо Переяслав — розуміємо Михайло Сікорський

16 жовтня 2019 о 19:25

Сьогодні в  Переяславському університеті імені Григорія Сковороди  відбулися VIII «Сікорські читання». В заході взяв участь лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко.

Під час виступу він закликав істориків та викладачів Переяславського університету імені Григорія Сковороди не забувати про просвітницьку і виховну роботу. 

« Коли кажемо Переяслав — розуміємо Михайло Сікорський.
Саме він — архітектор цього унікального міста музеїв. Переконаний, що чергова спроба чергової влади не фінансувати історико-просвітницьку діяльність шкіл та вузів — є не просто дилетантством, а світоглядним шкідництвом.»

В рамках проекту «Українська книга — дітям Київщини» команда «Рідної країни» передала набір книг видавництва «Веселка» до районної дитячої бібліотеки."

Микола Томенко також відзначив креативність музейників заповідника «Переяслав» та підхід до просвітницької роботи директора Олексія Лукашевича.

«Сьогодні тут є все, щоб зацікавити дітей вивчати та пізнавати українські традиції у небуденний спосіб. Це місце — одне з найкращих для екскурсій вихідного дня.»

Однією із принад музею є ручні жорнова. Ними можна власноруч змолоти борошно.

Розділи: Суспільство

24 жовтня

Інші дати
24 жовтня святкують:
  • День Організації Об’єднаних Націй (День ООН).
  • Всесвітній день інформації про розвиток.
Розгорнути
Народився Микола Біляшівський
(1867, м. Умань – 1926) – український археолог, етнограф, мистецтвознавець, музейний діяч. Один із засновників та дійсний член Української Академії Наук. В 1902-1923 роках - організатор і директор Київського міського художньо-промислового і наукового музею (тепер Національний художній музей України).
Розгорнути
День пам’яті Лук’яна Кобилиці
(1812, смт. Путила, Чернівецька область – 1851) – український громадсько-політичний діяч, керівник селянських повстань 40-х років 19 ст. на Путильщині (Буковині). Очолив виступи селян 22 громад, які рішуче відмовлялися відробляти панщину, самочинно переобрали сільську старшину, висунули вимоги відкриття українських шкіл, вільного користування лісами і пасовиськами. Як депутат австрійського парламенту виступив за надання політичної автономії Буковині і приєднання її до Галичини, вимагав скасування кріпацтва і передачу селянам землі без викупу.
Розгорнути