chrome firefox opera safari iexplorer

У Запорізькій області виставили на земельні торги понад 4 тисячі гектарів природних заказників

09 липня 2021 о 11:50

Зашквар у Запорізькій області: тут експерти з Української Природоохоронної Групи — UNCG нарахували, що  63 % (4221 га) всього, що виставлено на торги, — природні степи та долини річок, що охороняються відповідно до резолюції 4-ої Бернської конвенції (на фото — Національний природний парк «Кармелюкове Поділля», автор Анна Куземко).

Екологи стверджують, що значна частина таких ділянок має ухил понад 5 %, що забороняє їх розорювання відповідно до ЗУ «Про охорону земель», а також прибережних захисних смуг річок, що забороняє розорювати «Водний кодекс України».

Зокрема, на торги виставлено  дев’ять ділянок, які належать до території Смарагдової мережі. Загальна їх площа — 349 га. Тобто за підрахунками експертів,  8 % всіх природних територій, виставлених на торги, та 5 % всіх, що виставлені на Запоріжжі, — це смарагдові території.

Також на торги виставлено  дві ділянки загальною площею 24 га, які є територіями природно-заповідного фонду, а в обмеженнях щодо використання земельних ділянок про ПЗФ нічого не вказано. 

Об’єктами ПЗФ, території яких планують розорати є, ландшафтний заказник місцевого значення «Ставки з лісонасадженнями навколо» та ентомологічний заказник місцевого значення «Вигін».

Українська Природоохоронна Група — UNCG звертається: 

  • до Держгеокадастру з вимогою надати копії проектів землеустрою щодо підготовки до торгів вищезазначених ділянок та ініціювати внесення змін у проєкти з метою встановлення обмежень;
  • до органів місцевого самоврядування з проханням не продавати ці ділянки з аукціонів;
  • до прокуратури з проханням вжити дії із захисту інтересів держави в частині збереження територій природно-заповідного фонду.
Джерело: greenpost.ua
Розділи: Довкілля

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути