chrome firefox opera safari iexplorer

Українська стала офіційною мовою в частині Бразилії

07 жовтня 2021 о 18:55

Українська мова 5 жовтня стала офіційною у бразильському муніципалітеті Прудентополіс. Тепер вона зможе там функціонувати на рівні з португальською — офіційною мовою в Бразилії.

Про це повідомили Світовий Конґрес Українців та міська рада Тернополя — міста-побратима Прудентополіса, інформує «Громадське».

Відповідне рішення місцеві депутати підтримали одноголосно. У Конґресі Українців зазначили, що новий закон відкриє нові можливості для обміну спеціалістів та навчання молоді.

Як йдеться у документі, закон дозволить муніципалітету забезпечити викладання української мови, а також сприятиме її популяризації серед населення.

Для цього місто може розвивати пресу, музику, театр та інші сфери культури українською мовою. Крім того, у Прудентополісі тепер зможуть навіть встановлювати дорожні та туристичні знаки українською мовою. 

Муніципалітет українців

Прудентополіс — муніципалітет та його адміністративний центр у штаті Парана. Населення — приблизно 50 тисяч людей. Цей муніципалітет називають столицею української громади у Бразилії, адже 75% усього населення міста мають українське походження. Переважно це вихідці з Тернопільщини. У муніципалітеті досі існують публікації українською мовою, а релігійні святкування та радіопрограми ведуть українською мовою.

Як зазначили у міській раді Тернополя, Прудентополіс приваблює багатьох туристів культурною спадщиною наших іммігрантів, тому сюди приїжджають, щоб побачити українські вишиванку, писанку, танці, послухати українські пісні та гру на народних музичних інструментах, а також скуштувати традиційні українські страви.

Розділи: Культурна

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути