chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям готують нові тарифи на комуналку

13 листопада 2012 о 13:54

Нацкомісія, що регулює вартість комунальних послуг в державі, пропонує нову методику розрахунку тарифів.

Складні економічні викладки мають поліпшити якість послуг і в далекому майбутньому знизити їх вартість, ідеться в сюжеті ТСН.

Основний аргумент комісії – низька якість послуг далека від їх високої вартості. Тому рахувати тариф пропонують по-новому. Метод називається «РАБ», а вигоду з нього має отримувати насамперед споживач, запевняють експерти.

За приклад розробники брали тарифну систему Великобританії. Перехід на неї має позначитися двома етапами підвищення вартості послуг, а років за 5 ціна почне знижуватися.

«Перша вигода гарантована. Підприємство зменшує видатки. Друга – якщо компанія буде знижувати швидше, то половина цієї економії залишиться у споживача. Ця модель заснована на тому, що тариф буде зменшуватися», — пояснив директор департаменту розвитку у сфері комунальних послуг Нацкомісії Дмитро Арлачов.

Ідею вже підтримали столичні комунальники. Розпочати пропонують з підвищення тарифів. «Нам потрібно підняти тариф до собівартості. Це може бути трактовано, як політично неправильна заява, але це правда. Ми можемо намагатися жити й далі з покриттям тарифа в Києві 60%. Це призводить до зношення мереж і виходу їх з ладу», — зазначила перший заступник гендиректора «Київводоканалу» Ганна Циганок.

Колишній комунальний міністр Олексій Кучеренко у добрі намірі авторів реформи не вірить. Він підозрює, що такою піар-акцією українців після виборів усього лише готують до банального підвищення цін на комуналку.

«16 млрд на цей рік закладено погашення з держбюджету збитковості підприємств теплокомуненерго. Далі це не дозволить робити ні МВФ, ні економічна ситуація, тому уряд підвищуватиме тарифи», — переконаний екс-урядовець.

Розділи: Суспільство

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути