chrome firefox opera safari iexplorer

Виставлять на торги перше видання “Мертвих душ”

21 березня 2013 о 12:59

Перше прижиттєве видання поеми Миколи Гоголя “Пригоди Чичикова, або Мертві душі” 1842 року виставлять у Москві 6 квітня на торги антикварними та букіністичними книжками, які вперше проведе Російський аукційний дім (РАД), інформує ЛітАкцент з посиланням на Кореспондент.

Том, “подарований драматургом Всеволодом Івановим радянському кінорежисерові Олександру Довженку в день його 60-річчя” (про це свідчить дарчий напис), оцінили в 350-400 тисяч рублів (90,5 – 103,5 тис. грн).

Так само, на думку експертів аукціону, на увагу заслуговує рідкісна підбірка антикварних видань з історії фінансів і права у Російській імперії. Наприклад, “Збірник узаконень про векселі, позикові листи, банкрути й інші боргові акти…” видання 1826 року (естімейт 64-69 тис. грн), а також харбінські видання Олександра Погребецького, фінансиста, який керував відомством фінансів Тимчасового уряду Далекого Сходу, й учасника фінансових комісій Установчих і Народних зборів Далекосхідної республіки.

Серед робіт Погребецького, досі єдиних досліджень з фінансів і боністики того періоду, на аукціон виставлені “Грошовий обіг і грошові знаки Далекого Сходу за період Війни і Революції” (1914—1924) (естімейт 10,3-12,9 тис. грн) і “Грошовий обіг і фінанси Китаю” (естімейт 9-12,9 тис. грн).

Два видання, які вважалися бібліографічною рідкістю ще в кінці XIX-початку ХХ століття, оцінили в 25,8-31 тис. грн і 12,9-15,5 тис. грн відповідно – це книжка “Три розмови священика із парафіянами про справжній шлях до спасіння”, видана в 1816 році, й “Англійці в троянській битві” 1854 року.

Також на аукціон виставляються два проекти мавзолею Леніна, зроблені архітектором Андрієм Івановим, із чотирма супровідними документами (естімейт 38,8-43,9 тис. грн).

Усі 99 лотів можна буде побачити в московській філії РАД з 1 по 6 квітня.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути