chrome firefox opera safari iexplorer

В Андріївській церкві хочуть заборонити богослужіння

13 липня 2012 о 12:28

Наглядова рада Національного заповідника «Софія Київська» пропонує заборонити в Андріївській церкві, що входить до складу заповідника, щоденні богослужіння Української автокефальної православної церкви.

Про це пише «Комерсант» з посиланням на голову наглядової ради, академіка Петра Толочка.

За його словами, кіптява від свічок під час богослужінь руйнує унікальні ікони й фрески.

«Зараз церква перебуває в управлінні Української автокефальної церкви, і подивіться, у що вона перетворилася! Там ходять якісь напівобірвані служки, горять свічки, усе це капає на підлогу, і ніхто не прибирає. Кіптява летить на стіни, осідаючи на безцінних фресках»,— сказав Толочко.

За його словами, питання про схоронність пам'ятника слід вирішувати «на державному рівні».

«Це повинен бути музейний комплекс, а не храм. Якщо й пускати туди релігійників, то тільки на великі свята, наприклад, на Великдень», — сказав Толочко.

Водночас в УАПЦ такі дії називають намаганням позбавити їх храму.

Як відомо, станом Андріївської церкви експерти зацікавилися після зсуву ґрунту, що стався 29 червня.  

Андріївська церква входить до складу заповідника «Софія Київська». Храм був побудований в 1754 році за проектом архітектора Бартоломео Растреллі й названий на честь апостола Андрія Первозванного. У 1919 році церкву передали УАПЦ, в користуванні якої церква перебувала до 1938 року. У вересні 1968 року відкрилася як музей, а в 1992—2000 роках її закрили на реставрацію. У 2001 році Кабінет міністрів дозволив УАПЦ використовувати приміщення Андріївської церкви для богослужінь під час великодніх свят, у дні двунадесятих і храмових свят, а також видатних державних подій.

У 2009 році прем'єр-міністр Юлія Тимошенко дозволила УАПЦ проводити богослужіння в храмі щодня.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути