chrome firefox opera safari iexplorer

У національному кінопрокаті з’явиться перша збірка українських короткометражок

29 квітня 2013 о 20:28

18 травня Національний центр Олександра Довженка за підтримки Державного агентства України з питань кіно випускає в національний кінопрокат першу збірку українських короткометражних фільмів «Українська нова хвиля».

Про це йдеться на офіційному сайті Національного центру Олександра Довженка, пише ZIK.

До збірки ввійшли сім фільмів, створених українськими режисерами-дебютантами протягом 2012 року, що пройшли селекцію національних конкурсів Одеського міжнародного кінофестивалю та МКФ «Молодість»:

  • «Уроки української» (відібрано до показу в рамках офіційної програми 66-го Каннського кінофестивалю «Short Film Corner», реж. Руслан Батицький),
  • «Дорога» (реж. Максим Ксьонда),
  • «Борода» (приз за кращий сценарій фестивалю «Відкрита ніч», альманах «Україно, гудбай!» / реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук),
  • «Гамбург» (диплом національного конкурсу МКФ «Молодість-42», альманах «Україно, гудбай!» / реж. Володимир Тихий),
  • «День незалежності» (фільм-переможець національного конкурсу МКФ «Молодість» / реж. Антоніна Ноябрьова),
  • «Діалог на самоті» (спеціальна відзнака національного конкурсу МКФ «Молодість-42», реж. Юлія Райнветер),
  • «Між двадцятою та опівночі» (диплом національного конкурсу МКФ «Молодість-42» / реж. Денис Сполітак).

Прем’єрні покази «Української нової хвилі» відбулися 14 грудня 2012 року в Києві та 21 січня 2013 року у Львові з повними аншлагами.

Прокат охопить п’ятнадцять залів у восьми українських містах – Дніпропетровську (з 18 травня), Києві (з 23 травня), Ужгороді (з 25 травня), Івано-Франківську (з 25 травня), Одесі (з 25 травня), Рівному (з 25 травня), Львові (з 30 травня), Донецьку (з 30 травня).

Зазначимо, Центр Довженка планує випускати в національний кінопрокат нові короткометражні фільми молодих українських режисерів в рамках збірок «Українська нова хвиля» двічі на рік: наприкінці весни (фільми, створені в другій половині попереднього року) та восени (фільми, створені на початку року).

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути