chrome firefox opera safari iexplorer

Україна виглядає в очах світової спільноти розумною, але корумпованою

19 квітня 2013 о 11:09

Згідно з результатами 24 міжнародних рейтингів, Україна виглядає в очах світової спільноти розумною, але бідною, безпечною, але корумпованою, з величезним ринком і мізерними можливостями для розвитку бізнесу і в особливості особистості.

Експерти зазначають, що Україна знаходиться серед останніх у сфері дотримання прав власності, ефективності правового поля у врегулюванні спорів, а також ступеня обтяжливості податкових процедур. І не дивлячись на те, що в Індексі глобальної конкурентоспроможності Україна в цілому на середньому рівні (73-е місце з 144), експерти стверджують, що перераховані вище фактори зводять нанівець всі переваги держави.

«Якщо у країни є інноваційний потенціал, або ресурси, або можливості промислового виробництва, але немає, наприклад, (дотримання) прав власності, її конкурентоспроможність буде близька до нуля. І це як раз наш випадок», — відзначає старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE України і старший консультант Київської школи економіки Володимир Дубровський. Варто відзначити, що освіта та інтелектуальний потенціал «витягують» Україну в комплексних рейтингах і виводять її в лідери спеціалізованих.

В останньому рейтингу Legatum Prosperity Index Україна зайняла 71-е місце з 142, замкнувши групу держав з рівнем життя «вище середнього». «Рівень охоплення освітою в тенденції зростання, — говорить старший програмний менеджер ПР ООН Катерина Рибальченко. — Звичайно, це є колосальним чинником для України і в деякій мірі нівелює проблеми в інших сферах». Однак, проблемами, за словами експерта, залишаються невідповідність вищої освіти вимогам ринку і відсутність в Україні культури постійного навчання протягом усього життя. Крім того, перевагами України є зростаюча місткість та привабливість ринку.

Всесвітня торговельна організація оцінює потенціал внутрішнього ринку країни в 4,4 бала з семи, а обсяг зовнішнього — в 5,2 з семи. «Тут дійсно має місце прогрес, — вважає Дубровський. — Треба віддати належне нашому бізнесу, він активно шукає зовнішні ринки збуту, і Україна не фокусується на одному з них, як середньоазіатські держави, прив'язані до Росії». Вище свого звичайного середнього рівня країна виглядає і в плані безпеки — їй особливо не загрожує світовий тероризм. Однак, Україна має посередній рівень дотримання прав людини в багатьох сферах, свідчать рейтинги.

Найбільшу тривогу у експертів викликає тривалість життя українців, яка скоротилася з 70,5 років в 1990 році до 68,8 зараз. Ще одним проблемним показником називають обсяг ВНД на душу населення — $ 6,4 тис., що втричі нижче, ніж в таких країнах, як Словенія, Чехія та Словаччина. Варто відзначити, що самі українці поставили оцінку життя в Україні в 5,1 бала з десяти. На думку експертів, надалі для можливого зміцнення своїх позицій в міжнародних рейтингах Україна може поліпшити ситуацію з ринковими інститутами, на зовнішньому та внутрішньому ринку, в соціальній сфері.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути