chrome firefox opera safari iexplorer

Як музика впливає на стан людини?

12 червня 2013 о 20:22

Який вплив створює на людський мозок прослуховування нової, раніше незнайомій музики? Відповісти на це питання змогли вчені з науково-дослідного інституту Ротмена (Торонто, Канада).

Чому корисно слухати нову музику? Фото: Redbaron/stockfreeimages.com

У дослідженні вченими застосовувався метод МРТ (магнітно-резонансна томографія). МРТ показав, що при прослуховуванні людиною якоїсь нової музики відбувається збудження тих ділянок головного мозку, які відповідають за задоволення.

Вчені знають про роль «центрів задоволення». Але в цьому випадку реакція цих ділянок мозку виявилася незвичайною і непорівнянною з реакцією, яка виникає, наприклад, при вгамуванні голоду. Доктор Валорі Салімпур говорить: «Дивно те, що людина очікує і приходить у хвилювання від чогось зовсім абстрактного — через звук, який вона має почути».

У дослідженні, проведеному в неврологічному центрі Монреальського університету Макгілла, взяли участь 19 добровольців. Добровольці прослухали 60 фрагментів невідомих для них творів, які були відібрані в залежності від їх музичних уподобань. Зміни в мозку фіксувалися на томографі. Також під час прослуховування півхвилинних музичних фрагментів учасникам дослідження було запропоновано купити найбільш уподобані в змодельованому онлайн-магазині.

При скануванні виявилося, «центри задоволення» заздалегідь починають яскраво світитися — таким чином вчені могли дізнатися заздалегідь, яку пісню вибере випробуваний.

Доктор Салімпур говорить: «Це новий напрямок у нейробіології. Аналізуючи мозкову діяльність, вчені намагаються дізнатися про що люди думають, зрозуміти хід їхніх думок, мотиви і в кінцевому підсумку передбачити їх поведінку».

Також було виявлено, що «центри задоволення» взаємодіють зі слуховою зоною мозкової кори, в якій зберігається вся інформація про раніше почуті звуки та мелодії.

У подальших планах учених — пояснити, як впливає на музичні вподобання взаємодія між слуховий зоною і «центрами задоволення»

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути