chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті почався проект популяризації народних ремесел

21 серпня 2013 о 14:10

Директор Центру українсько-угорського регіонального розвитку Йосип Торпоі повідомив про початок нового міжнародного проекту, що здійснюватиметься за підтримки ЄС, в тому числі на території Закарпатської області. Він має назву «Сприяння розвитку народних промислів та місцевих умільців в Карпатському єврорегіоні».

«Основна мета проекту полягає у сприянні відновленню ролі місцевих промислів і народних умільців, як важливої частини культурного і економічного життя нашого регіону, — розповідає Йосип Торпоі. — Зокрема для цього плануємо ряд рекламних кампаній на популяризацію традиційних та часом призабутих ремесел, а також налагодження тісної співпраці та обміну досвідом між умільцями України та Угорщини».

Зокрема мова йде про підтримку та популяризацію майстрів лозоплетіння, ковальства, гончарства, вишивки, різьби по дереву, бондарства, образотворчого мистецтва, кулінарії, виготовлення сувенірів тощо. Ці традиційні народні ремесла нині часто знаходяться на межі забуття. Роботам, виготовленим вручну важко конкурувати на ринку з масовими промисловими виробами, які є значно дешевшими, але не мають нічого спільного з витворами мистецтва, не є автентичними і не мають душі.

До проекту планується залучити до 500 ремісників з прикордонних регіонів України і Угорщини. Це люди, які безпосередньо зберігають, розвивають та передають наступним поколінням унікальні навички народного мистецтва.

А рекламна кампанія буде спрямована в першу чергу на гостей Закарпаття — туристів. Адже саме вони є основним споживачем виробів місцевих умільців. За підрахунками таких у Карпатському регіоні перебуває щорічно близько 500 тис. чоловік.

Йосип Торпоі каже, що до реалізації проекту активно підключилися і представники органів влади, самоврядування по обидва боки кордону. Адже народні ремесла будуть паралельно популяризувати як на Закарпатті (Україна), так і в сусідній області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина).

Триватиме проект до 31 липня 2014 року. Серед його партнерів — Асоціація сільського туризму області Саболч-Сатмар-Берег, Асоціація народних танців та народного мистецтва Сатмар, Закарпатський осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України та інші.

Серед заходів, що передбачаються — проведення комплексного аналітичного дослідження місцевих промислів в цільовому регіоні, організація ярмарку за участі народних умільців Закарпатської області, спільні поїздки народних умільців для обміну досвідом, надання консультацій, а у підсумку — видання путівника про місцеві промисли та ремесла на двох мовах.  

Одним з перших спільних заходів стала допомога в організації місцевого ярмарку народних умільців в селі Пеніге (Угорщина). Там роботи закарпатських майстрів представив у своєму наметі Берегівський Турінфоцентр. Закарпатці разом з заступником голови спілки сільського і агротуризму Угорщини Арпадом Ганусом обговорили організацію подальших спільних заходів, направлених на популяризацію народних ремесел. 

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути