chrome firefox opera safari iexplorer

Прем'єр-міністр доручив ввести мораторій на будівництво у буферних зонах об'єктів ЮНЕСКО

12 вересня 2013 о 09:31

Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив ввести мораторій на будівництво у буферних зонах об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Як пише видання КоммерсантЪ-Украина, в першу чергу йдеться про забудову біля Києво-Печерської лаври та Софії Київської.

Видання пише, що Азаров доручив Міністерству культури «розробити зміни до законодавства про введення мораторію на будівництво в буферних зонах пам'яток культурно-історичної спадщини».

Він також закликав скорегувати генплани міст, в яких перебувають об'єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, «з визначенням буферних зон і режимів їхнього використання».

Ъ пише, що проблема будівництва в буферних зонах є актуальною для Києво-Печерської лаври та Софії Київської. «Зараз там дві проблемні забудови. На вулиці Гончара, 17/23 будується елітний багатоквартирний комплекс, а на вулиці Десятинній — висотна адміністративна будівля», — повідомила виданню голова громадської організації Андріївсько-Пейзажна ініціатива Марина Соловйова.

При цьому в Мінкульті зазначають, що законодавство не передбачає прямої заборони на забудову буферних зон. «Зараз це питання регулюється міністерським наказом від 2011 року, який об'єднав буферні зони Софії та Лаври і заборонив там будівництво будівель вище дев'яти поверхів», — розповів заступник департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Мінкульту Віктор Вечерський.

За його словами, жорсткість правил забудови передбачено генеральним планом Києва. Документ, зокрема, забороняє нове будівництво на території буферних зон, якщо воно не пов'язане з реставрацією, але допускає «перетворення», що сприяють відновленню історичного архітектурного ансамблю.

При цьому в Мінкульті заявили, що готові винести на розгляд Київради питання про мораторій, але сумніваються, що його буде прийнято.

Не вірять у накладення мораторію й громадські активісти. «Це питання кілька разів піднімалося на сесіях, але за нього ніхто не хотів голосувати, тому що у всіх фракціях є люди, зацікавлені в будівництвах у центрі столиці», — заявила Соловйова.

***

В Україні налічується понад 140 тисяч пам'яток культурної спадщини. Протягом року їх відвідують близько 40 млн туристів. Пам'яток ЮНЕСКО в Україні сім: Києво-Печерська лавра, Софія Київська, архітектурний ансамбль центру Львова, букові ліси Карпат, резиденція митрополитів Буковини в Чернівцях, ділянка геодезичної дуги Струве в Хмельницькій та Одеській областях, Херсонес Таврійський і дерев'яні церкви Карпатського регіону.

Раніше ЮНЕСКО ледь не виключило Софію Київську та Києво-Печерську лавру зі списку всесвітньої спадщини через будівництво у буферних зонах даних об'єктів.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути