chrome firefox opera safari iexplorer

У Любліні постав пам'ятник українським і польським жертвам Голодомору

27 січня 2015 о 13:49

У польському Любліні делегація Львівщини взяла участь у відкритті пам’ятника Пам’яті мільйонів жертв великого голоду (Голодомору) в Україні 1932—1933 років – українців, поляків та інших народів, які загинули в результаті геноциду, спричиненого сталінським режимом.

Задум спорудити в Польщі означений пам’ятник, виник ще два роки тому. Адже, як наголошують самі поляки, й про це донині мало знає, в часи Великого голодомору в Україні, радянською системою були винищені й 100 тисяч їхніх співвітчизників, які жили тоді на Східній Україні.

Перед відкриттям монумента архієпископ Люблінський і Холмський Авель провів церемонію освячення пам’ятника та панахиду за душами тих, хто загинув у часи Великого голодомору в Україні.

01212_resized

Фото пресс-служби ЛОР

Окрім голови Львівської обласної ради Петра Колодія, участь у  поминальних заходах також взяли Посол України в Польщі Андрій Дещиця, виконуючий обов’язки Генерального Консула України в місті Люблін Сергій Сидюк, Президент міста Люблін Кшиштоф Жук, воєвода Люблінського воєводства Войцєх Вільк, а також Голова Українського товариства міста Люблін Республіки Польща Григорій Купріянович, представники української громади міста Люблін, делегація українців з Волині та Івано-Франківщини.

Джерело: prostir.museum
Розділи: Суспільство

24 жовтня

Інші дати
24 жовтня святкують:
  • День Організації Об’єднаних Націй (День ООН).
  • Всесвітній день інформації про розвиток.
Розгорнути
Народився Микола Біляшівський
(1867, м. Умань – 1926) – український археолог, етнограф, мистецтвознавець, музейний діяч. Один із засновників та дійсний член Української Академії Наук. В 1902-1923 роках - організатор і директор Київського міського художньо-промислового і наукового музею (тепер Національний художній музей України).
Розгорнути
День пам’яті Лук’яна Кобилиці
(1812, смт. Путила, Чернівецька область – 1851) – український громадсько-політичний діяч, керівник селянських повстань 40-х років 19 ст. на Путильщині (Буковині). Очолив виступи селян 22 громад, які рішуче відмовлялися відробляти панщину, самочинно переобрали сільську старшину, висунули вимоги відкриття українських шкіл, вільного користування лісами і пасовиськами. Як депутат австрійського парламенту виступив за надання політичної автономії Буковині і приєднання її до Галичини, вимагав скасування кріпацтва і передачу селянам землі без викупу.
Розгорнути