chrome firefox opera safari iexplorer

З нового навчального року підручники для школярів таки стануть платними

04 березня 2015 о 11:16

Дискусія про те, чи має держава забезпечувати школярів підручниками, чи це теж має лягти на плечі батьків, завершилася не на користь останніх. Тож із наступного навчального року їм доведеться вивертати кишені не лише на форму, портфелі, канцелярію своїх дітлахів і в нескінченні фонди класу та школи, а й на шкільні підручники, пише Україна молода. 

Через те, що в новому бюджеті на освіту заплановано на 28% менше ресурсів, ніж у 2014 році, у Міносвіти вирішили «затягнути паски». Щоправда, для дітей-сиріт, інвалідів, дітей, позбавлених батьківського піклування, та з малозабезпечених сімей підручники залишаться безкоштовними. Але це лише 10% від загальної чисельності учнів. Щодо перекладних підручників для учнів, що навчаються мовами нацменшин, то їхню вартість частково покриє держбюджет.

Щоб забезпечити усіх дітей підручниками, МОН пропонує розробити план закупівель за рахунок місцевих бюджетів. «Придбання підручників для дітей непільгових категорій першою чергою мало б покриватися за рахунок коштів місцевих бюджетів, й ці видатки слід передбачати у місцевих бюджетах, — наголосив заступник міністра освіти і науки Павло Полянський. — Покладатися на те, що всі батьки придбають для своїх дітей підручники, — ризиковано».

Однак малоймовірно, що місцеві чиновники будуть щасливі від такої пропозиції — ні для кого не новина, що бюджети на місцях і так ледь зводять кінці з кінцями. Тож так чи інакше, а тягар забезпечення своїх дітей посібниками ляже на батьківські плечі. «Я шокована такою звісткою. І так на шкільне «обмундирування» і постійні потреби класу йшли великі суми, а тепер сума взагалі буде непосильною, зважаючи на те, які дорогі підручники. Сподіваюсь, що в міністерстві щось вигадають. Або будемо скидатись грошима усім класом, щоб купувати підручники в складчину», — бідкається мати школярки Вікторія Андрюшаєва.

У міністерстві у передчутті того, що з підручниками можуть виникнути проблеми, розглядають можливість безкоштовного доступу школярів до електронних версій підручників. Втім не секрет, що більшість школярів, які носитимуть до школи планшети з електронними книгами, використовуватимуть їх зовсім не за призначенням.

У шоці і видавництва, які багато років спеціалізуються саме на підручниках та іншій методичній літературі для школи і за переходу на електронну систему навчання зазнаватимуть шалених збитків. Втім державу це, схоже, не обходить.

Розділи: Новини освіти