chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці знову звучатимуть дзвони Софії Київської

24 квітня 2015 о 11:07

У Софії Київській завершені ремонт і налагодження унікальної музичної установки, в якій грають 30 дзвонів (згодом планується задіяти 50). Вони працюють в режимі курантів, оснащені електромагнітними бойками і управляються за допомогою комп`ютерної програми. За твердженнями фахівців, ця музична установка – повністю безпечна для історичних пам`яток, адже вона не вібрує, значить – не шкодить рідкісним мозаїк, повідомляє «Сегодня».

Робота дзвонів була відновлена завдяки ентузіазму і безкорисливості майстрів-дзвонарів Сергія і Леоніда Ботвинків, які працювали кілька тижнів не покладаючи рук, щоб кияни знову почули знайомий голос Софійської дзвіниці.

Відтепер мелодійний передзвін на Софійській площі буде радувати киян щодня, і всі охочі матимуть змогу почути голос Софійської дзвіниці з 8:45 по 21:00.

Всього дзвони виконують 16 різних мелодій, серед яких – Гімн України, «Молитва за Україну», «Благослови, душе моя, Господа», «Як тебе не любити, Києве мій» та інші.

Двоє майстрів – Сергій та Леонід Ботвинко, які зробили такий чудовий подарунок для столичних жителів та гостей міста, справжні ентузіасти своєї справи. Рідні брати, вони є корінними киянами, отримали інженерну освіту в Київському політехнічному інституті і практично все життя пропрацювали на Київському авіаційному заводі. А карильйонами Сергій та Леонід захопилися в середині 90-х років, коли відновлювався Михайлівський Золотоверхий собор у Києві.

Нагадаємо, на сьогодні в Україні існує ще два подібних інструменти, створених братами Ботвинками. Найперший – карильйон Михайлівського Золотоверхого собору (1998), а наймолодший карильйон з`явився два роки тому в Гошівському греко-католицькому монастирі на Прикарпатті.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути