chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні вперше пересадили легені від живого донора

18 квітня 2016 о 12:05

Лікарі Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова вперше в Україні провели трансплантацію легень. Раніше подібні операції робилися тільки за кордоном.

Пацієнткою була 29-річна дівчина з легеневою гіпертензією, тобто підвищенням кров'яного тиску в легеневій артерії, вище звичайного.

Як розповіли Gazeta.ua в інституті, донорами нижніх частин легенів були батько та мати пацієнтки. Їх стан відповідає часу та важкості перенесеної операції. Вона етапами тривала понад 26 годин, в яких брали участь 50 фахівців інституту.

В світі, в основному, практикується трансплантації легень вилучених у посмертного донора.

Завдяки трансплантації можна повністю або частково замінити уражені легені хворого. Це єдиний метод лікування таких важких хвороб, як муковісцедоз, ідіопатична легенева гіпертензія та інші.

На сьогодні пересадка легень та органів комплексу серце-легені в Україні потрібна більш ніж 1000 хворих.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути