chrome firefox opera safari iexplorer

В Переяславському заповіднику презентували унікальну бандуру

12 грудня 2018 о 18:14

Засновник фонду «Рідна країна» Микола Томенко напередодні Дня Святого Апостола Андрія Первозваного відвідав Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав».

В Музеї кобзарства з ініціативи  директора Національного заповідника «Переяслав» Олексія Лукашевича та за підтримки фонду «Рідна країна» відомий бандурист та дослідник Микола Товкайло презентував закладу власноруч виготовлену бандуру. Майстер не лише розповів про давній інструмент, а й зіграв для відвідувачів декілька козацьких балад. 

Засновник фонду «Рідна країна» Микола Томенко звернув увагу, що до цієї бандури доторкнутись зможе кожен: «Задум наш такий — ця народна бандура стає діючим експонатом, який може спробувати кожен відвідувач. Отож, пропагуємо нашу культуру і традицію та змінюємо музеї, в яких до експонатів можна і треба торкатись!»

Також музеї під відкритим небом відбулися святкові дійства. Гостям розповіли про історію свята Андрія Первозванного, показали народні обряди та розповіли як молодь влаштовувала вечорниці в цей день.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути