chrome firefox opera safari iexplorer

Поштовий будиночок руйнується через реконструкцію площі (доповнено)

09 листопада 2012 о 16:36

Через підмокання фундаментів Поштового будинку, під загрозою опинилися історичні експонати, зокрема, дві печі ХVІІІ ст., які були перенесені до музею з урочища «Гончари-Кожум′яки». В разі намокання, цегла, з якої вони зроблені (цегла-сирець), перетвориться на безформні глиняні об’єкти.

Про це повідомив «Рідній країні» голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Пам’ятка постраждала через те, що не існує остаточного проекту реконструкції Поштової площі. Я особисто та пам’яткоохоронці не раз звертали увагу проектувальників на цю проблему, але влада діє навмання. Схоже, що інтереси торгового центру важливіші, ніж збереження Поштового будиночка», — заявив О. Бригинець.

В рамках реконструкції Поштової площі, майдан навколо Поштового будинку розритий, внаслідок чого не можна під’їхати і забрати експонати.

Депутат звернувся до голови КМДА О. Попова з вимогою докласти всіх зусиль для порятунку об’єктів культурної спадщини. В іншому випадку він вважатиме такі дії навмисним пошкодженням об’єктів культурної спадщини, що карається ст. 298 ККУ (в частині знищення, руйнування або пошкодження пам′яток).

Музей Поштовий будиночок ще й знеструмлено

В музеї, пам′ятці архітектури національного значення Поштовому будинку, припинено електропостачання, що призведе до швидкого пошкодження самого об’єкту культурної спадщини та експонатів, які знаходяться в ньому.

Про це повідомив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Мало того, що підвал музею підтоплено через реконструкцію площі, то тепер він залишився ще й без електрики. Це загрожує зміною температурного режиму в будівлі, що в свою чергу призведе до пошкодження історичних експонатів. Крім того, через відсутність електроенергії в музеї не можливо буде використовувати сигналізацію, що несе пряму небезпеку цим експонатам», — наголосив О. Бригинець.

Депутат розповів, що за однією інформацією — це планове відключення електроенергії, за іншою — йдеться про пошкодження кабелю під час реконструкції Поштовою площі. Але у будь-якому випадках електропоста чання необхідно поновити якнайшвидше.

О. Бригинець звернувся до «Київенерго» з вимогою терміново поновити електропостачання в Поштовому будинку за адресою: Поштова площа, 2.

Як відомомо, Поштовий будинок (або Поштова станція, Станційний будинок) — одноповерховий будинок в стилі класицизму в Києві на Поштовій площі, пам′ятка історії та архітектури. Був зведений у 1853—1865 роках як головна будівля комплексу подільської поштової станції; єдина споруда комплексу, що збереглась до нашого часу.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути