chrome firefox opera safari iexplorer

Українців розділять на категорії для визначення цін на газ

19 квітня 2013 о 15:49

В Україні після закінчення опалювального сезону можуть ввести диференційовані ціни на газ. Про це повідомляють чиновники у Міністерстві регіонального розвитку та ЖКГ, пише «Фокус». Зокрема, як раніше заявляв прем'єр Микола Азаров, така система тарифів передбачає більш м'які для «бідного» населення і більш жорсткі для «багатого» варіанти збільшення тарифів.

Ціни на газ в Україні доведеться підняти більше, ніж просить МВФ. У даному випадку підвищення цін на газ торкнеться тільки тих, хто споживає більше 5 тисяч куб. м газу в рік. За даними МінЖКГ, це близько 20% українців. Таких споживачів розділять на п'ять категорій, і для кожної встановлять конкретний тариф (до 1-ї категорії віднесуть тих, хто використовує 5-6 тис. куб. м, до 5-й більше 12 тис. куб. м). Чим більше домогосподарство буде споживати блакитного палива, тим вище буде тариф.

Для останньої категорії громадян газ може подорожчати майже в три рази. Варто зазначити, що уряд таким чином розраховує зібрати додаткові 6 млрд гривень. Різні ціни на газ — це потенційне джерело корупції, оскільки чиновники за хабарі зможуть переводити споживачів з однієї категорії в іншу, пише видання. Колишній голова правління ВАТ «Київгаз» Сергій Слепкань вважає, що єдине правильне рішення — підвищити ціну на газ і встановити єдиний тариф. За його словами, тільки тоді буде зрозуміло, хто за що платить. Нагадаємо, підвищення тарифів є однією з головних умов, при яких МВФ погоджується відновити кредитування України. Раніше влада України заявляла, що сподівається уникнути підвищення тарифів для населення і комунального сектора завдяки тому, що переконає Росію знизити ціну на газ. Проте, за три роки переговорів так і не вдалося цього досягти. Водночас чиновники МВФ упевнені, що тарифи на газ треба підняти відразу мінімум на 30-40% і розробити стратегію подальшого їх підвищення в рази і для всіх.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути